Opstijgend vocht

Opstijgend vocht is vocht dat vanaf de fundering muren intrekt. Opstijgend vocht komt vaak voor bij oudere gebouwen zonder spouw. Omdat er geen waterkering in de muur aanwezig is kunnen stenen uit de muur grondvocht opzuigen. Daarnaast kunnen zouten in de muur vocht aantrekken. Dit kan voor veel schade zorgen. Hoe herkent u opstijgend vocht? Wat zijn de gevolgen? En wat kunt u ertegen doen?

Waarom Hydro Solutions?

  • Zorgvuldige inspectie
  • Doeltreffende aanpak
  • Professioneel maatwerk
  • Ervaren specialisten
  • 5 jaar garantie

Waarom Hydro Solutions?

  • Zorgvuldige inspectie
  • Doeltreffende aanpak
  • Professioneel maatwerk
  • Ervaren specialisten
  • 5 jaar garantie

1. Zorgvuldige inspectie
Wij lopen eerst de betreffende ruimte(s) zorgvuldig langs om de oorzaak en omvang van het vochtprobleem vast te stellen. Uiteraard met respect voor uw privacy.

2. Scherpe offerte
Na de inspectie stellen we een scherpe offerte voor u op met een plan op maat. We bepalen welke werkwijze het beste past bij de situatie: doeltreffend en efficiënt.

3. Doeltreffende vochtbestrijding
Door onze doeltreffende aanpak kan vocht niet meer binnen dringen. Zelfs hardnekkige vochtproblemen zijn hierdoor snel verleden tijd.

Opstijgend vocht in huis tegengaan en verhelpen

Op basis van statistieken loopt een op de drie woningen een groot risico op opstijgend vocht in huis. Aan opstijgend vocht kleven echter grote risico’s! Het zorgt namelijk niet alleen voor schade aan uw woning, maar kan ook leiden tot gezondheidsproblemen. Wij vertellen u graag meer over de oorzaken van opstijgend vocht, de manier waarop u het herkent en de gevolgen. Daarnaast bespreken we ook de verschillende behandelmethodes tegen dit vochtprobleem.

Wat is opstijgend vocht?

zoutvorming muur

Zoutvorming

Opstijgend vocht vormt al jaren een probleem. In het bijzonder woningen van voor 1950 vormen een risicogroep. Deze woningen beschikken namelijk vaak over een verouderd fundament dat nog niet voorzien is van een waterkering. Hierdoor kan grondvocht in de fundering van de woning trekken en zo steeds hoger komen. Dit noemen we opstijgend vocht. Een bijkomend probleem: de zouten die uit de bodem mee transporteren kristalliseren op de muur. Pleister, verf of andere materialen komen hierdoor los of gaan verweren. Samen met schimmelvorming op vochtige plaatsten heeft dit schade tot gevolg.

Opstijgend vocht komt voornamelijk voor bij oudere woningen. Het kan echter ook in nieuwe woningen voor problemen zorgen. Mogelijk blijkt er bijvoorbeeld toch geen waterkering geplaatst te zijn. Ook kan er een onderbreking in de waterkering zitten. Als het terras in het verleden is opgehoogd kan dit ook tot problemen leiden.

schematische weergave opstijgend vocht

Opstijgend vocht: muren zuigen grondwater op wat leidt tot schade.

Hoe herkent u opstijgend vocht?

Opstijgend vocht zorgt vaak voor lelijke vochtplekken op muren. Deze vochtplekken hebben in de beginfase meestal een lichtgele kleur. Ook kan het voorkomen dat de wandbekleding als gevolg van het opstijgende vocht bolt of los begint te laten. Met name de vochtplekken vormen een ideale voedingsbodem voor algen en schimmels. Deze schimmels en algen zorgen vervolgens voor lelijke en ongezonde plekken op de muur. Ze kunnen daarnaast ook de structuur van de muur aantasten. De isolatiewaarde van het bouwmateriaal kan hierdoor geleidelijk dalen.

Gevolgen van opstijgend vocht

opstijgend vocht

Schade door opstijgend vocht

De schade die aan uw muur ontstaat, is niet het enige gevolg van opstijgend vocht in woningen. Ook kan opstijgend vocht voor gezondheidsrisico’s zorgen! Hoewel u de schimmels op deze vochtplekken wellicht niet aanraakt, zullen er altijd schimmelsporen in de lucht zweven. Als u deze inademt, wat bijna niet tegen te gaan is, kan uw weerstand verslechteren!

Met name astmatische personen zullen hier al snel last van krijgen. Niet alleen van een verslechterde weerstand, ook van geïrriteerde luchtwegen. Daarbij zorgt de hoge luchtvochtigheid in huis voor pijn aan spieren en gewrichten. In het bijzonder voor reumapatiënten is dit erg vervelend. Reden genoeg om het opstijgend vocht spoedig te laten verhelpen.

Hoe opstijgend vocht behandelen

Er zijn twee manieren om opstijgend vocht op effectieve wijze te behandelen. Hydro Solutions gaat opstijgend vocht tegen door een nieuwe waterkering in de muur aan te brengen. De meest eenvoudige manier om zo’n waterkering aan te brengen is het injecteren van muren. Hoewel het injecteren van een muur in het merendeel van de gevallen voldoende is om het opstijgend vocht te stuiten, geldt dat helaas niet altijd. Een alternatief is in zo’n geval het onderkappen van een muur. Dit is echter een veel ingrijpendere oplossing, waardoor het niet onze voorkeur krijgt.

Werkwijze bij deze behandeling

Het injecteren van een muur bij opstijgend vocht doen wij door gaten op zo’n 3-5 cm boven de vloerpas te boren. In deze gaten steken we vervolgens buisjes met een chemische stof. Hierdoor ontstaat een chemische reactie in de muur. Vanuit deze chemische reactie vormt zich een nieuwe waterkering. Houd er rekening mee dat de muur lange tijd moet drogen na het injecteren. Het is zodoende niet mogelijk om de muur direct van verf of behang te voorzien.

Het onderkappen van uw muur is een ingrijpend alternatief voor het injecteren. Bij het onderkappen van een muur slijpen we een gleuf in de gevel. In deze gleuf plaatsen we vervolgens een waterkering. Hierdoor kan de muur niet langer grondwater opzuigen. Injecteren heeft echter de voorkeur: dit is minder duur en gemakkelijker uit te voeren.

Wat betaalt de verzekering?

De kans bestaat dat u de kosten voor het verhelpen van opstijgend vocht niet volledig zelf hoeft te betalen. U komt namelijk mogelijk in aanmerking voor een vergoeding vanuit uw verzekering. In België valt het oplossen van vochtproblemen bij sommige verzekeraars onder de brandverzekering. Neem de polisvoorwaarden van uw verzekering nog eens door, om te achterhalen of dit ook voor u geldt.

Een interessant alternatief voor de vergoeding vanuit uw verzekering is de Vlaamse renovatiepremie. Met deze financiële tegemoetkoming kunt u een deel van uw woning renoveren. Op de website van de Vlaamse renovatiepremie vindt u aan welke eisen u moet voldoen om hiervoor in aanmerking te komen.

Hulp bij het verhelpen van opstijgend vocht

Heeft u te maken met opstijgend vocht in huis? Onze specialisten van Hydro Solutions hebben een ruime ervaring in het verhelpen hiervan. Door de juiste behandelmethodes in te zetten, is de kans op een verdere schade als gevolg van opstijgend vocht klein. Bent u benieuwd of onze methodes ook voor u interessant kunnen zijn? Neem in dat geval vrijblijvend contact op met Hydro Solutions. Onze specialisten hebben jarenlange ervaring in het verhelpen van opstijgend vocht!

Kosten

De kosten voor het behandelen van opstijgend vocht zijn afhankelijk van het te behandelen oppervlak en de mate van schade aan de muur. We maken graag een plan op maat voor u met een scherpe offerte. Ook is het mogelijk een inspectie aan te vragen zodat we direct een inschatting kunnen maken van de kosten. Neem contact met ons op voor meer informatie over de kosten en mogelijkheden.

De technieker van Hydro Solutions nam echt de tijd om ons uit te leggen wat we het beste konden doen.

Hanne M.   5 sterren review

Na de vochtbestrijding hebben we geen last meer gehad van vochtige muren en schimmel. Super!

Arthur P.   5 sterren review

SIKA

Over ons

Hydro Solutions is een Vlaams bedrijf gespecialiseerd in vochtbestrijding en het verhelpen van vochtproblemen. Voor ieder vochtprobleem bieden wij een oplossing. Door onze handige werkwijze zijn dure en ingrijpende reparatiewerkzaamheden vaak overbodig.

Contact

Wil u een afspraak maken? Het telefoonnummer voor uw regio kunt u vinden op onze contactpagina. Heeft u liever contact via e-mail? Vraag een inspectie aan via het formulier hieronder of mail naar info@vochtbestrijdingexpert.be. Ook kunt u een terug bel verzoek doorgeven.

Bel mij terug

Uw telefoonnummer

Vraag een inspectie aan
Mijn persoonsgegevens mogen verwerkt worden volgens het privacybeleid.