Weet u wat de gevolgen van een te hoge luchtvochtigheid in huis zijn? Niet alleen duidt een te hoge luchtvochtigheid op vochtproblemen in huis, ook kan dit gevolgen hebben voor uw gezondheid. Daarnaast kan juist te lage luchtvochtigheid voor problemen zorgen. Hoe herkent u deze problemen, wat zijn de gevolgen en wat kunt u ertegen doen?

Wat is luchtvochtigheid?

Luchtvochtigheid is de hoeveelheid waterdamp die in de lucht aanwezig is. We drukken dit uit als percentage. (Eigenlijk hebben we het dan over relatieve luchtvochtigheid.) Het percentage geeft aan hoeveel vocht de lucht bevat ten opzichte van hoeveel vocht de lucht maximaal zou kunnen bevatten.

Ideale luchtvochtigheid in huis: wat is gezond?

condens op raam door luchtvochtigheid in huis

Condens op een raam

We raden aan om de luchtvochtigheid in huis tussen de 40% en 60% te houden. Zowel te hoge als te lage luchtvochtigheid in huis kan namelijk voor gezondheidsklachten zorgen. Natuurlijk kan de vochtigheid per ruimte kan verschillen. De vochtigheidsgraad in badkamers is bijvoorbeeld vaak hoger dan in bijvoorbeeld de woon- of slaapkamer. Ook in de keuken kan de vochtigheidsgraad hoger liggen. Dit komt door de condens die vrijkomt tijdens het koken. Juist in ruimtes met veel vocht in de lucht is het belangrijk om voor goede ventilatie te zorgen. Andersom kunt u maatregelen nemen om meer vocht in de lucht krijgen in ruimtes met droge lucht.

Oorzaken van luchtvochtigheidsproblemen

Een te hoge luchtvochtigheid in huis kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld condens van een warme douche of eten koken zorgt voor veel vocht in de lucht. Ook vochtproblemen in huis kunnen zorgen voor te vochtige lucht in huis. Denk hierbij aan doorslaand vocht en opstijgend vocht! Bij doorslaand vocht trekt er regenwater in uw muur. Bij opstijgend vocht trekt grondwater vanuit de fundering in uw binnenmuren.  Hierdoor komt er meer vocht in de lucht binnen in uw woning.

Te lage luchtvochtigheid is vaak het gevolg van slechte ventilatie. Ook als u de verwarming hoog opstookt kan de luchtvochtigheid dalen tot onder het aanbevolen percentage van 40%. Te droge lucht komt daarnaast ook veel voor bij nieuwbouw. Door de goede isolatie komt er minder vocht de kamer binnen.

Te hoge luchtvochtigheid

Herkennen

hygrometer meet luchtvochtigheid in huis

Hygrometer

Met een hygrometer kunt u de luchtvochtigheid in huis meten. Deze kunt u al vanaf een paar tientjes aanschaffen. Wanneer de hygrometer een vochtigheidsgraad hoger dan 60% aangeeft, is het verstandig om naar oplossingen te zoeken. Ook kunt u letten op condens op de ramen, vochtige muren/vochtplekken, schimmel of houtrot.

Gevolgen

Een te hoge luchtvochtigheid heeft een negatieve invloed op uw gezondheid. Wist u bijvoorbeeld dat te vochtige lucht voor kortademigheid zorgt bij mensen met astma? Daarnaast kunnen mensen met reuma door het vocht te maken krijgen met pijnlijke gewrichten.

Te hoge luchtvochtigheid kan ook duiden op vochtproblemen in huis. Deze vochtproblemen kunnen voor schade aan uw woning zorgen. Denk bijvoorbeeld aan vochtplekken op uw muren, schimmelvorming, houtrot, enzovoorts.

Oplossingen

Welke oplossing geschikt is hangt af van het scenario. Meet u hoge luchtvochtigheid maar voelen de muren niet vochtig aan en zijn er geen tekenen van vochtplekken? Dan is de ventilatie waarschijnlijk niet voldoende. Plaats ventilatieroosters en laat de ruimte regelmatig luchten. Controleer ook bestaande ventilatieroosters of ze nog voldoende ventileren. Ook het gebruik van vochtvreters is aan te raden. Vochtvreters zijn bij de meeste bouwmarkten verkrijgbaar.

Voelen de muren vochtig aan, of ziet u bijvoorbeeld vochtplekken? Schakel een specialist in vochtbestrijding in om uw woning te controleren op doorslaand- of opstijgend vocht. Het kan zijn dat u de muur moet laten behandelen om deze vochtwerend te maken. Onze vochtspecialist vertellen u hier graag meer over.

Te lage luchtvochtigheid

Herkennen

Meet u een vochtigheidsgraad (binnen) lager dan 40% dan is er sprake van lage luchtvochtigheid. (Dit percentage kunt u meten met de eerder genoemde hygrometer). Ook wanneer u vaak last heeft van een droge keel of huid kan dit duiden op een lage luchtvochtigheid. Verder kunt u letten op hout dat barsten vertoont.

Gevolgen

U kunt te maken krijgen met lichamelijke klachten. Denk bijvoorbeeld aan geïrriteerde slijmvliezen of ogen. Ook kunt u last krijgen van een droge keel of droge huid, vermoeidheid en hoofdpijn. Naast uw gezondheid kan uw woning of uw meubels ook te lijden hebben van te weinig vocht in de lucht. Hout kan hierdoor barsten. Ook kan uw parket krimpen of juist uitzetten als de vochtbalans niet goed is.

Oplossingen

luchtbevochtiger

Luchtbevochtigers

De meest gebruikelijke methode om meer vocht in de lucht te krijgen, is het gebruik van een luchtbevochtiger. Met name tijdens de herfst- en wintermaanden komt een luchtbevochtiger goed van pas. Het verwarmen van uw woning zorgt namelijk vaak voor een daling van de luchtvochtigheid in huis.

De luchtvochtigheid kunt u ook verhogen door planten of door radiator bakjes. Diverse planten helpen het binnenklimaat te verbeteren. Ook radiator bakjes kunnen vocht aan de lucht toevoegen. Dit zijn bakjes water die u aan de verwarming hangt. Door de warmte van de verwarming verdampt het water. Hierdoor komt er meer vocht in de lucht. Het kan hierbij slim zijn om een scheutje schoonmaakazijn aan de bakjes toe te voegen. Dit gaat kalkaanslag in de bakjes tegen en houdt de lucht in huis daarbij fris en schoon.

Last van vocht?

Heeft u last van een te hoge luchtvochtigheid in huis? En ziet u vocht of schimmelplekken op muren? Mogelijk komt het vocht dan vanaf buiten en is uw muur niet voldoende vochtwerend. Wij komen graag bij u langs om de muren te inspecteren. Blijkt vochtbestrijding nodig dan helpen we u hier graag bij.

Over ons

Hydro Solutions is een Vlaams bedrijf gespecialiseerd in vochtbestrijding en het verhelpen van vochtproblemen. Voor ieder vochtprobleem bieden wij een oplossing. Door onze handige werkwijze zijn dure en ingrijpende reparatiewerkzaamheden vaak overbodig.

Contact

Wil u een afspraak maken? Het telefoonnummer voor uw regio kunt u vinden op onze contactpagina. Heeft u liever contact via e-mail? Vraag een inspectie aan via het formulier hieronder of mail naar info@vochtbestrijdingexpert.be. Ook kunt u een terug bel verzoek doorgeven.

Bel mij terug

Uw telefoonnummer

Schade aan muur