Doorslaand vocht

Doorslaand vocht (regendoorslag) is vocht dat doordringt tot in de spouw en de binnenmuren. Doorslaand vocht komt vooral voor bij poreuze of beschadigde buitenmuren. Ook gevels die vaak aan regen worden onderworpen krijgen op termijn last van doorslaand vocht. Wat zijn de gevolgen? Hoe kunt u doorslaand vocht herkennen? En wat kunt u ertegen doen?

Waarom Hydro Solutions?

 • Zorgvuldige inspectie
 • Doeltreffende aanpak
 • Professioneel maatwerk
 • Ervaren specialisten
 • 5 jaar garantie

Waarom Hydro Solutions?

 • Zorgvuldige inspectie
 • Doeltreffende aanpak
 • Professioneel maatwerk
 • Ervaren specialisten
 • 5 jaar garantie

1. Zorgvuldige inspectie
Wij lopen eerst de betreffende ruimte(s) zorgvuldig langs om de oorzaak en omvang van het vochtprobleem vast te stellen. Uiteraard met respect voor uw privacy.

2. Scherpe offerte
Na de inspectie stellen we een scherpe offerte voor u op met een plan op maat. We bepalen welke werkwijze het beste past bij de situatie: doeltreffend en efficiënt.

3. Doeltreffende vochtbestrijding
Door onze doeltreffende aanpak kan vocht niet meer binnen dringen. Zelfs hardnekkige vochtproblemen zijn hierdoor snel verleden tijd.

Doorslaand vocht in huis herkennen en verhelpen

Vochtproblemen komen in verschillende vormen voor. Denk aan condensatie, optrekkend vocht en doorslaand vocht. We gaan in op de manieren waarop u doorslaand vocht herkend, geven verschillende oorzaken van doorslaand vocht en beschrijven hoe we dit verhelpen. Bij waterschade, in welke vorm dan ook, geldt dat een snelle oplossing wenselijk is. Wilt u hierbij professionele hulp? Neem dan contact met ons op.

Wat is doorslaand vocht?

Doorslaand vocht is een vochtprobleem, welke voornamelijk opspeelt bij poreuze muren. Ook beschadigde muren zijn kwetsbaar voor dit vochtprobleem. De buitenmuur neemt neerslag op, waarna het vocht zich door de muur verspreidt. Uiteindelijk zal het vocht ook de binnenmuren aantasten. Dit effect versterkt naarmate de hoeveelheid vocht in de muur toeneemt. Herhaaldelijke blootstelling aan regen of een lekkende dakgoot of regenpijp zorgt voor extra vocht in de muur. Doordat het vocht feitelijk van de buitenmuur doorslaat naar de binnenmuur, noemen we dit vochtprobleem doorslaand vocht.

schematische weergave doorslaand vocht

Doorslaand vocht: regenwater trekt in de muur en zorgt hierdoor voor allerhande vochtproblemen.

Doorslaand vocht herkennen

zoutvorming muur

Zoutvorming

Als gevolg van doorslaand vocht zullen er vochtvlekken op binnenmuren ontstaan. Deze plekken herkent u bijvoorbeeld aan een lichtgele kleur op een witte muur. De exacte kleur kan per muur verschillen. Dit hangt af van de hoeveelheid vocht dat in de muur gezogen is. Andersom kan er ook witte aanslag op uw muren vormen. Deze witte aanslag zult u echter niet op de binnenmuur aantreffen, maar op buitenmuren. Deze aanslag vormt zich door hygroscopische zouten. Met name in de herfst zijn de vochtvlekken goed zichtbaar, doordat er in deze periode veel neerslag tegen de muren slaat.

Oorzaken van doorslaand vocht

Doorslaand vocht is doorgaans het gevolg van poreuze of beschadigde muren. Losse stenen kunnen beschadigd zijn, er kunnen scheuren in muren zijn ontstaan, enzovoorts. Hierdoor kan vocht gemakkelijk in de buitenmuur trekken, en vervolgens ook de binnenmuren bereiken. Voordat we doorslaand vocht behandelen, is het belangrijk om de schade aan de muur te herstellen. Dit betekent dat we kapotte stenen vervangen en scheuren wegwerken. Wanneer u dit niet zou doen, zou het vocht alsnog bij uw woning naar binnen kunnen trekken via deze scheuren.

Gevolgen: schade en gezondheidsrisico’s

Doorslaand vocht kan vergaande gevolgen hebben! Het kan zorgen voor schade aan uw woning, maar het kan ook uw gezondheid schaden. Schimmels kunnen namelijk zorgen voor irritatie van ogen, mond huid en luchtwegen. Hieronder vindt u een overzicht van problemen die kunnen ontstaan door doorslaand vocht:

 • Muffe lucht in huis
 • Ongedierte dat op vocht afkomt (bijv. pissebedden)
 • Vochtige muren of schimmel/algen op muren
 • Loslatend stucwerk of behang
 • Afbladderende verf
 • Rottend hout
 • Zoutvlekken

Behandelen van doorslaand vocht

doorslaand vochtHet verhelpen van doorslaand vocht kan op verschillende manieren. Een verbetering van de bescherming op de buitenmuur is noodzakelijk om te voorkomen dat het vocht verder in de muur trekt. Dit betekent dat het raadzaam is om de gevel een zogenaamde hydrofuge behandeling te geven. Hierbij spuiten we een waterafstotende coating op de gevel die volledig opgenomen wordt in de poriën van de gevelstenen. Echter, deze coating belemmert de ademende werking van een muur niet én is doorzichtig.

Voorafgaand aan het impregneren van de gevel reinigen we deze intensief. Het vuil zou het intrekken van het impregnatie middel kunnen tegengaan, waardoor het effect hiervan niet maximaal is. Daarnaast repareren we beschadigingen zodat het vocht ook niet via deze weg in de muur kan trekken. U kunt kiezen voor het impregneren van de volledige gevel, of enkel voor de impregnatie van een probleemgebied op de muur.

Wat betaalt de verzekering?

Mogelijk hoeft u de kosten voor het aanpakken van doorslaand vocht niet volledig zelf te dekken. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat deze schade onder de dekking van uw verzekering valt. In België valt deze schade bij sommige verzekeraars onder de brandverzekering. Daarbij kunt u in aanmerking komen voor de Vlaamse renovatiepremie, waarmee u een dergelijke schade kan herstellen. Lees de dekking van uw eigen verzekering of de voorwaarden van de Vlaamse renovatiepremie na, om te achterhalen of u hiervoor in aanmerking komt.

Kosten

De kosten voor het behandelen van doorslaand vocht zijn afhankelijk van het te behandelen oppervlak en de mate van schade aan de muur. We maken graag een plan op maat voor u met een scherpe offerte. Ook is het mogelijk een inspectie aan te vragen zodat we direct een inschatting kunnen maken van de kosten. Neem contact met ons op voor meer informatie over de kosten en mogelijkheden.

De technieker van Hydro Solutions nam echt de tijd om ons uit te leggen wat we het beste konden doen.

Hanne M.   5 sterren review

Na de vochtbestrijding hebben we geen last meer gehad van vochtige muren en schimmel. Super!

Arthur P.   5 sterren review

SIKA

Over ons

Hydro Solutions is een Vlaams bedrijf gespecialiseerd in vochtbestrijding en het verhelpen van vochtproblemen. Voor ieder vochtprobleem bieden wij een oplossing. Door onze handige werkwijze zijn dure en ingrijpende reparatiewerkzaamheden vaak overbodig.

Contact

Wil u een afspraak maken? Het telefoonnummer voor uw regio kunt u vinden op onze contactpagina. Heeft u liever contact via e-mail? Vraag een inspectie aan via het formulier hieronder of mail naar info@vochtbestrijdingexpert.be. Ook kunt u een terug bel verzoek doorgeven.

Bel mij terug

Uw telefoonnummer

Vraag een inspectie aan
Mijn persoonsgegevens mogen verwerkt worden volgens het privacybeleid.